• Home
  • Artiesten
    • Boekingen
    • Management
    • Label Services
  • Wat we doen
    • Evenementen
    • Partnerships
    • Publishing
    • Placement
  • Nieuws
  • Agenda
  • Nieuwsbrief
  • Contact
Facebook Instagram Spotify Twitter
  • Artiesten
    • Boekingen
    • Management
    • Label Services
  • Wat we doen
  • Contact
10 oktober, 2010

Agents After All tegen BTW verhoging concertkaartjes

Diverse organisaties hebben gezamenlijk een brief aan het ministerie van O,C & W geschreven om duidelijk te maken dat de in het regeerakkoord voorgenomen BTW verhoging op toegangsbewijzen zeer negatieve gevolgen zal gaan hebben voor de podiumkunsten.

Agents After All, Agents After All Theater, Topbillin’ en de organisatie van Concert At SEA onderschrijven de inhoud van de brief en sluiten zich aan bij het ingenomen standpunt. Het doorvoeren van de BTW verhoging zal negatieve gevolgen hebben voor podia, theaters, festival en artiesten.

Lees hieronder de hele brief:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en WetenschappenDe directeur-generaal cultuurMevr. Drs. J. A. van Kranendonkmw. drs. M. (Monique) Vogelzang.Postbus 163752500 BJ Den Haag

Betreft: btw verhoging podiumkunsten in DG Constituerend Beraad

Geachte mevrouw Van Kranendonk, beste Judith,

Het regeerakkoord heeft tot onze verbijstering opgenomen de btw op podiumkunsten te verhogen van 6% naar 19%. Dat besluit is niet alleen zeer onverstandig, maar in de praktijk ook nagenoeg onwerkbaar. Alle voor de podiumkunsten relevante brancheverenigingen dringen er daarom sterk op aan deze maatregel in het nog te houden Constituerend beraad alsnog teniet te doen.De argumenten daarvoor worden hierna kort opgesomd en vervolgens toegelicht.

Argumentatie tegen btw verhoging

Beleidsmatig onbegrijpelijk en tegenstrijdig:▪ Slecht voor het economisch herstel voor zowel de kunst- en cultuursector als voor de economische vooruitgang als geheel.▪ Vraaguitval van de kaartverkoop bovenop de nu reeds afgenomen vraag.▪ Een onevenredig en onbillijk opstapelend effect bovenop de aangekondigde rijksbezuinigingen en te voorziene gemeentelijke en provinciale bezuinigingen.▪ Contrair aan de culturele doelstelling van de rijksoverheid.▪ Onverdedigbaar in verhouding tot het buitenland (zie bijlage)▪ Onverdedigbaar in het kader van verlaagde tarieven voor sportevenementen, boeken, film en circus.▪ Een forse afname aan arbeidsplaatsen in de kunst en cultuursector met een sterke verhoging van de WW lasten tot gevolg.

Bestuurlijk problematisch en niet afgestemd▪ In tegenspraak met de positieve rijksevaluatie 2008 van de BTW verlaging van 2000. De overheid laat zich kennen als een weinig betrouwbare partij.▪ De kosten voor deze belastingverhoging zullen mede worden afgewenteld op de gemeentelijke overheid.

Praktisch niet/slecht uitvoerbaar▪ Afbakeningsproblemen tussen circus, literatuur en podiumkunst.▪ De maatregel kan niet in 2011 worden ingevoerd, want kaartjes zijn al betaald.

Tot slot leidt de maatregel tot minder mogelijkheden van vrije tijdsbesteding en is daarmee weinig troostrijk voor de barre tijden waar mensen de komende jaren doorheen zullen moeten.

Toelichting

Beleidsmatig onbegrijpelijk en tegenstrijdig

De verhoging van het btw-tarief van 6 % tot 19% is een belastingverhoging van 200%. Dat is niet alleen exorbitant, maar is – zoals alle belastingverhoging – ook slecht voor het economisch herstel van de kunst- en cultuursector van de economie als totaal. De btw verhoging leidt onvermijdelijk tot een prijsverhoging van tenminste 12%. Vooral de podiumkunsten hebben te leiden onder de economische stagnatie en hebben over 2009 ruim 7% publiek en inkomsten verloren. Herstelacties tot het werven van meer en nieuw publiek worden door deze verhoging gefrustreerd. Verdere vraaguitval is het gevolg met evenredig lagere opbrengsten voor de btw. Grote producties worden voor het grote publiek onbetaalbaar.

De verhoging van de btw is slechts één van de maatregelen waarmee de podiumkunsten van overheidswege worden geconfronteerd. Op de rijksbegroting is al sprake van een bezuiniging van ruim 20% op het cultuurbudget. Met het relatief ontzien van erfgoed komt deze bezuiniging voor een zeer groot deel voor rekening van de podiumkunsten. Daar komen straks gemeenten en provincies nog bij. Deze optelsom is voor de sector niet te verwerken zonder dat daarmee ernstige schade wordt toegebracht aan de culturele infrastructuur in Nederland.

Het lage btw-tarief is een belangrijk instrument voor het bereiken van de door de rijksoverheid gekoesterde doelstellingen rond spreiding en publieksbereik . Verhoging van dit tarief ontneemt de sector en de overheid dit eenvoudige en goed werkende instrument. De btw op podiumkunst is in bijna alle ons omringende landen aanzienlijk lager. Dat is niet alleen onverklaarbaar, maar leidt ook tot ingewikkelde verrekeningen bij internationale tournees. Daarnaast heeft het een nadelig effect op inkomend toerisme.

Vanuit de overheid wordt sinds het begin van deze era aangedrongen op versterking van het ondernemerschap van de culturele sector. Daarin zijn veel gesubsidieerde organisaties goed geslaagd. Verdere ontwikkeling daarvan wordt gefrustreerd door vraaguitval.

Het is een misvatting te denken dat deze maatregel alleen een soort elite of – de linkse kerk- treft. Cabaret, popmuziek, harmonie en fanfare, musical, festivals, vrijwel de hele Nederlandse bevolking maakt daar één of meerdere keren per jaar met veel plezier gebruik van . Zij zullen allemaal worden getroffen door de btw-verhoging.

Niet is uit te leggen waarom het btw-tarief op de podiumkunsten met 13 % omhoog zou moeten gaan, terwijl andere culturele bestedingen, het bezoek aan voetbalwedstrijden, circussen of het lezen van boeken een laag tarief houden.

Bestuurlijk problematisch en niet afgestemd

De btw verlaging op Kunst & Cultuur is eind jaren negentig (onder minister Zalm) tot stand gekomen omdat daarmee een aantal knelpunten in de culturele sector rond arbeidstijdenwet en pensioenvoorzieningen van ouderen kon worden opgelost. Toenmalig minister Zalm stelde daarbij als voorwaarde dat deze effecten zouden worden geëvalueerd. Dat is in 2008 gebeurd en minister Plasterk heeft de positieve resultaten van deze evaluatie aan de 2e kamer gestuurd. Daarmee was de verlaging definitief. Verhoging op zo korte termijn wijst niet op een betrouwbare overheid. Een juridische aanpak van deze maatregel wordt dan ook niet uitgesloten.

De gemeentelijke overheid draagt gemiddeld 39% bij aan de exploitatie van theaters en concertzalen en 21% aan poppodia. Deze bijdrage heeft in een flink aantal gevallen de vorm van een exploitatie / tekort financiering. De kostenverhoging door het hoge btw tarief en de vraaguitval die daarvan het gevolg is, worden onvermijdelijk mede afgewenteld op de gemeentelijke financier. Een flink deel van de btw opbrengst zal door gemeenten worden opgebracht.

Praktisch moeilijk/ niet uitvoerbaar

De maatregel zal voor 2011 al niet meer ingevoerd kunnen worden. Bij theaters en concertzalen is al 40% van de kaartjes voor het seizoen 2010 – 2011 verkocht op het lage btw tarief. De daarop berekende btw kan niet met terugwerkende kracht worden aangepast.

Het meest ingewikkeld wordt vermoedelijk de afbakening tussen podiumkunst enerzijds en circus en literatuur anderzijds. De verwijzing naar het Circustheater in Scheveningen is erg voor de hand liggend, maar het Cirque Du Soleil en het theaterfestival Circo Circolo zijn slechts twee serieuze voorbeelden van onduidelijke afbakening. Als het om literatuur gaat kan verwezen worden naar literaire avonden, dichterlezingen, poem slams e.d., waar de invalshoek van de literatuur voorop staat. Te verwachten valt dat deze grenzen ook actief vanuit de podiumkunsten zullen worden opgezocht en dat hier omvangrijke grensproblemen met de fiscus over zullen ontstaan.

De totale opbrengst van de btw verhoging wordt geschat op Euro 70 miljoen. Deze schatting is volgens ons aan de hoge kant omdat geen rekening is gehouden met effecten van vraaguitval. Het moet mogelijk zijn voor deze Euro 70 miljoen een andere invulling te bedenken.

Helemaal tot slot is het onbegrijpelijk dat in een tijd waarin mensen het op allerlei fronten nog zwaar te verduren zullen krijgen, ze ook nog eens extra moeten betalen voor de troost, bemoediging of simpele afleiding die de cultuur hen kan bieden.

Kortom, de voorgestelde verhoging van de btw is onredelijk in het licht van de eerdere verlaging, in verhouding tot het buitenland en in verhouding tot andere tijdsbestedingen als sport, film en boeken, het treft alle lagen van de Nederlandse bevolking, hij stapelt op bij een aantal andere reeds aangekondigde of zeer waarschijnlijke bezuinigingen van de overheid op Kunst & Cultuur, hij is bestuurlijk ondoordacht en praktisch slecht uitvoerbaar. Wij dringen er om bovenstaande redenen daarom sterk op aan om bij het constituerend beraad deze voorgenomen btw verhoging alsnog af te wijzen.

Met vriendelijke groet,

Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)Hans Onno van den Bergdirecteur

Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP)Erwin van LambaartVoorzitterInge van de Werfdirecteur

Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK)Mirjam van Dootinghdirecteur

Vereniging van Nederlandse Poppodia en – Festivals (VNPF)Berend Schansdirecteur

Vereniging voor Kunst, Cultuur en Erfgoed/Kunsten ’92Ad ‘s-Gravesandevoorzitter

BijlageBtw op kunst en cultuur (toegangskaarten) in ons omringende landenDuitsland 0 % kunst en cultuur, 7% op niet culturele evenementen (Holiday on Ice)Italië: 10%Spanje: 8%Frankrijk: 2,1% voor eerste 140 voorstellingen, 5,5% voor andereRusland: 0%UK:17,5% (nationale musea zijn gratis)Nederland:6%

Delen
Contact

020 521 00 10 • info@agentsafterall.nl
Post: Postbus 2686 • 1000 CR • AMSTERDAM
Bezoek: Gedempt Hamerkanaal 20-22 • 1021 KM AMSTERDAM

Nieuwsbrief
Partners
Topbillin'
Pennies From Heaven
The Missing Sync
AAA Label Services
AAA2010
Social Media
Facebook Instagram Spotify Twitter

Disclaimer – Algemene Voorwaarden – Privacy statement – Nieuwsbrief